Meer vrouwen, meer winst

Het Ol’ Boys Network zal vannacht misschien toch wat minder lekker slapen. Uit een artikel in de Financial Times van vandaag wordt uit de doeken gedaan dat bedrijven met meer vrouwen in de top meer winst maken. Een en ander is gebaseerd op onderzoek door Catalyst, een bureau gespecialiseerd op de participatie van vrouwen op het werk. De studie onder de grootste 500 bedrijven in de V.S. lijkt representatief genoeg te zijn en is gebaseerd op de cijfers van 2001 tot en met 2004.

Uit de cijfers van het bureau blijkt dat gemiddeld genomen bedrijven met het hoogste percentage vrouwelijke directeuren een 53% hogere return on equity (ROE) behaalden dan die met de laagste percentages vrouwen in de top. Bij de return on investment (ROI) was de kloof liefst 66%.

De kritiek op de cijfers liet natuurlijk niet lang op zich wachten. Een ervaren headhunter (man) noemt de gedachte dat de participatie van vrouwen heeft geleid tot betere cijfers ‘patently absurd’. Klanten van de headhunter willen gewoon de beste kandidaat, onafhankelijk of dit een vrouw of een man is. De bedrijven met de hoogste participatie van vrouwen waren overigens Exxon Mobil, General Electric en IBM. Die met de laagste participatie Citicorp, GM en verrassend genoeg Apple.

Wie de cijfers bestudeerd kan inderdaad wat vraagtekens zetten bij de sterk aangezette boodschap van het onderzoeksbureau. Zo telde het onderzoek maar 13 vrouwelijke CEO’s op een populatie van 500. En tevens bewijst het onderzoek niet direct de correlatie tussen de vrouwelijke aanwezigheid en de resultaten.

Toch verdient het onderzoek aandacht, want hoewel de populatie van de VS voor 50% uit vrouwen bestaat, minder dan 15% van de top-functies is door hen bezet.

3 thoughts on “Meer vrouwen, meer winst”

Fred Hilvers 11 jaar ago

Leuk artikel

Joshua Loos 11 jaar ago

Grappig bericht.
Hoe zit dit in NL of is dat niet bekend.

Frank 5 jaar ago

De titel is nu 2013 achterhaald, een gemengd team werkt het beste.
Wel kan je om meer winst te maken vrouwen en mannen op bepaalde posities zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *